SSL tanúsítvány

SSL tanúsítvány

Az internet folyamatosan változik, fejlődik, új technológiákat fogad be. Ilyen az SSL tanúsítvány is, aminek meglétét a laikus úgy veheti észre, hogy a honlapok url-je nem http-vel, hanem https-sal kezdődik. De mire lehet jó, ez az egyetlen s betű?

Az SSL tanúsítvány nem egy új trükk, az a honlap, amelyik rendelkezik ezzel, biztosítja adataink biztonságát.

Az internet napi használata során számos adatot osztunk meg különböző honlapokkal. Ha vásárolunk, akkor gyakran megadjuk bankkártyánk adatait, ha rendelkezünk felhasználói fiókkal egy honlapon, akkor megadjuk jelszavunkat, így jutunk különböző kényes adatot is tartalmazó fiókunkba. Internetes kalandozásaink során újra és újra otthagyjuk valahol lábnyomunkat és kényes adatainkat. Ezeket védi az SSL tanúsítvánnyal rendelkező honlap.

Ha ilyen honlappal “kommunikálunk”, akkor adataink egy titkosított csatornán érkeznek a szerverre, ezeket az adatokat pedig csak a szerver tudja értelmezni. Ezzel érjük el, hogy biztonságosan tudunk vásárolni, termékeket megrendelni, kommentelni és csetelni.

A Google évekkel ezelőtt bejelentette, hogy a találati listáján esélye sincs azoknak a honlapoknak jó helyen végezniük, amelyeknek nincs SSL tanúsítványa.

Összegzésül: ha egy honlap rendelkezik ezzel a technológiával, akkor felhasználói biztosak lehetnek abban, hogy adataik biztonságban vannak, az egyes honlapokkal megosztott információk nem jutnak illetéktelen kezekbe. A honlapok tulajdonosai pedig keresőoptimalizálási feladataik egyik legfontosabbját kipipálhatják.