Google statisztikák

Google statisztikák

Egy honlap működtetéséhez szükség van arra, hogy annak forgalmáról folyamatos adatokat kapjunk. A Google Analytics szolgáltatás pont ezt kínálja.

Minden honlapot összekapcsolunk a Google Analytics és Search Console felületekhez. Ez a két szolgáltatás szükséges ahhoz, hogy a honlap tulajdonosa rendszeres információkat kapjon a látogatottsági adatokról. Ezeket az adatokat a honlap adminisztrációs felületén is meg lehet tekinteni.

Hogy miért fontos ez? A keresőoptimalizálás ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy honlapunk a Google találati listáin jó helyen jelenjen meg. Ha egy honlap nincs a találati lista első egy-két oldalán, akkor az azt jelenti, hogy a honlapot a potenciális partnerek nem fogják látni. Ahhoz azonban, hogy tudjuk kik, honnan, hányszor látogatták honlapunkat, azon milyen tartalmakat néztek meg szükségünk van hiteles és friss forgalmi adatokra. Ezeket kapjuk meg a Google fenti két szolgáltatásán keresztül.

Ha tudjuk, hogy mely oldalaink népszerűek, milyen kulcsszavakra, vagy kifejezésekre érkeznek látogatók az organikus keresés során, akkor ezekre tudunk reagálni. Ha azt látjuk, hogy az általunk fontosnak vélt kulcsszavakra kevés találatot kapunk, akkor a honlap szövegeibe beleszerkesztve, a különböző, keresőoptimalizálásnál lényeges helyekre ezeket a kulcsszavakat megfelelő számban elhelyezhetjük. Ezután újra figyelve a friss forgalmi adatokat, megnézhetjük, mennyire volt sikeres a változtatás, növeltük-e az organikus keresésből adódó találatokat, nőtt-e a honlapon a látogatók tartózkodási ideje.

A keresőoptimalizálás nem feltétlenül ördöngösség, ha ehhez okosan használjuk a Google statisztikáit.